Alterar la percepció de la ment, vol dir tenir una altra mirada. Algunes artistes han mirat així en alguns moments de la seva trajectòria artística, altres han pintat sobre drogues, que els pinzells facin…

Ordenades per ordre alfabètic de l’artista.

Especial menció a la “història de quadres” del Sr. Juan Carlos Usó

Hermen Anglada Camarasa

La Droga

Barcelona 11 de setembre de 1871 – El Port de Pollença, Mallorca 7 de juliol de 1959

Fou el pintor català amb més projecció internacional d’entre els pintors anteriors a les avantguardes; entre el modernisme i el noucentisme se l’ha considerat un destacat representant del postimpressionisme.

Howard Arkley

heroïna

A Splendid Superior Home

5 de maig de 1951 – 22 de juliol de 1999

Va ser un artista australià, nascut a Melbourne, conegut per les seves pintures amb aerografia de cases, arquitectura i suburbis.

Les cases dels seus llenços minuciosament perfilats i totalment llisos no són habitatges reals, són breus de fantasia que juguen amb la prosa aspiracional dels anuncis immobiliaris i la gramàtica visual de les revistes precioses de casa. Hi ha elements d’art pop, d’apropiació postmoderna, de formalisme, en la seva obsessió per la textura, la línia, el color i la forma.

George Barbier

Opium Den

Nantes, 10 d’octubre 1882 – París, 16 març 1932 

Fou un pintor, dissenyador de moda i il·lustrador francès. Des de 1912 fins a la seva mort va ser un habitual al Salon des artistes décorateurs. Els seus dibuixos reproduïts per litografia i acolorits mitjançant la tècnica de l’estergit van aparèixer les publicacions més famoses de l’època.

Miquel Barceló

cànnabis, LSD

Metamorfosis

Felanitx, 8 de gener de 1957

El recorregut artístic de Miquel Barceló s’ha desenvolupat en disciplines diverses, com la pintura, el gravat, l’escultura, el dibuix, la ceràmica, la il·lustració i les escenografies per a òperes. Ens trobem davant d’un artista polifacètic, les creacions conceptuals del qual l’han convertit en una figura destacada de l’art contemporani.En les seves obres, Miquel Barceló experimenta amb tot tipus de materials i de tècniques, fins al punt de fer servir materials orgànics i interessant-se per la seva descomposició. També treballa amb el ferro colat, amb ceràmiques africanes o amb elements adquirits durant els seus viatges.

Jean-Michel Basquiat

heroïna

Acidquiat

Brooklyn, Nova York, 22 de desembre de 1960 – 12 d’agost de 1988

Artista entre l’art urbà i les galeries. Fascinat, sobretot per certs estils com el primitivisme o l’expressionisme abstracte. Amb arrels caribenyes. Tot plegat el porta a ser un mestre del grafisme gestual molt expressiu.

Albert Besnard

Morphinomanes

París 1849 – 1934

Fou un pintor i gravador francès. Autor d’importants decoracions murals, va conrear també el gènere del retrat i la tècnica del gravat.

Caravaggio

alcohol

Vocazione di San Matteo

Michelangelo Merisi da Caravaggio Milà, Llombardia, 29 de setembre de 1571 – Porto Ercole, Toscana, 18 de juliol de 1610

Pintor llombard, és un dels exponents més destacats de l’escola naturalista que va sorgir a la Península Apenina com a oposició al corrent manierista que va dominar l’escenari artístic del segle XVI.

Ramon Casas

Nu amb guitarra

Barcelona, 4 de gener de 1866 – Barcelona, 29 de febrer de 1932

Fou un pintor, dibuixant i cartellista vinculat a l’impressionisme i un dels impulsors del modernisme català. És un dels pintors més reconeguts de la primera generació modernista i, juntament amb Santiago Rusiñol, membres de la bohèmia daurada, l’impulsor de la renovació de la pintura catalana de finals del segle XIX.

Vittorio Matteo Corcos

La morphinomane

Livorno, 4 d’octubre de 1859 – Florència, 8 de novembre de 1933

Va ser un pintor italià, conegut especialment pels seus retrats realistes.

Fernand Cormon

Femme au narguile

París, 24 de desembre de 1845 – 20 de març de 1924

Va ser un pintor francès i un dels principals pintors de temes històrics de França de finals del segle XIX.

Mariano Fortuny

El fumador de Opio

Reus, el Baix Camp, 11 de juny de 1838 – Roma,21 de novembre de 1874

Fou un pintor, dibuixant i gravador català. Fortuny fou una de les figures més excepcionals de la pintura catalana del segle xix. Aquest pintor reusenc tingué una vida breu, però deixà una empremta molt destacada en la història de l’art. Fortuny no fou indiferent a tot el que veié i visqué en els seus diferents viatges. I totes aquestes experiències vitals traspuaren en la seva obra

Eugène Samuel Grasset

La morphinomane

Lausana, Suïssa, 25 de maig de 1845 – Sceaux, 23 d’octubre de 1917

Va ser un escultor, pintor i il·lustrador franc-suís de la Belle Époque i pioner del Modernisme.

Damien Hirst

Cocaïna, alcohol

Los tesoros marinos

Bristol, 7 de juny de 1965

És un artista britànic, integrant representatiu del grup anomenat Young British Artists («joves artistes britànics», o YBAs per les seves sigles en anglès). Ha dominat l’escena de l’art a Anglaterra des de principis dels 90 i és internacionalment conegut com l’artista viu amb l’obra millor pagada.

Raphael Kirchn

Lélie, fumeuse d’opium

1876 – 2 d’agost de 1917

Va ser un artista austríac, principalment un retratista i il·lustrador més conegut per Art Nouveau i els primers treballs de pin-up, especialment en format postal amb imatges.

Brian Lewis

Cocaïna, cànnabis, heroïna, metamfetamina

Medication

http://bryanlewissaunders.org/

Una infinitat de pastilles, gasos i herbes van ser ingerides per l’artista per tal de dibuixar-se sota l’efecte de més de 50 substàncies tòxiques per tal d’afegir les obres al seu gran àlbum d’autoretrats.

Després de dos mesos pintant drogat, va aconseguir acabar una galeria en què evidencia a través dels traçats els diferents efectes que li va causar consumir cadascuna de les drogues.

Pasquale Liotta

 

 

 

 

 

L’effetto dell’hashish

Va néixer i va residir a Catània Es va formar a Nàpols.

Va pintar quadres històrics, de gènere i paisatges.

Atelier Manassé

 

 

 

 

 

 

 

 

Morfinómana

L’Atelier manassé, amb seu central a Viena i una sucursal a Berlín, va ser el bressol de naixement de les primeres pin-up. Des de 1922 al 1938 de l’estudi fotogràfic van sortir milers de fotografies de dones somrients que contribuïen al nou llenguatge de l’època trencant tabús i acceptant l’erotisme.

L’estudi era gestionat per un matrimoni d’hongaresos establerts a Viena -Olga Solrics (1896-1969) i Adorja’n von Wlassics (1893-1946).

Albert Matignon

 

 

 

 

 

 

La Morphinée

11 de juny de 1860 – 17 de juny de 1937

Va ser un pintor francès. La seva obra va formar part de l’esdeveniment de pintura al concurs d’arts als Jocs Olímpics d’estiu de 1932.

Georges Moreau de Tours

Les morphinées

4 d’abril de 1848, Ivry-sur-Seine – 12 de gener de 1901, Bois-le-Roi 

Va ser un pintor i il·lustrador francès d’història.

Edvard Munch

alcohol

 

 

 

 

 

 

 

 

El grito

Loten, Noruega, 12 de desembre de 1863 – Ekely, prop d’Oslo, 23 de gener de 1944

Fou un pintor i gravador noruec expressionista. Les seves obres sobre l’angoixa van influenciar profundament l’expressionisme alemany de començament del segle xx.

Nadín Ospina

 

 

 

 

 

 

Las flores del mal

Bogotà, 16 de maig de 1960

És un artista pop i pintor colombià, és reconegut principalment per elaborar figures basades en l’art precolombí amb personatges de la cultura popular com Mickey Mouse o Bart Simpson.

Enrique Pertegás Ferrer

1894-1961

Va ser un il·lustrador, pintor i dibuixant d’historietes i de nu femení valencià, pertanyent a la primera generació d’autors de còmic. Valencianista i d’esquerres.

Pablo Picasso

opi, morfina, cànnabis

Morfinómana a la espera

Pablo Ruiz Picasso. Màlaga, Andalusia, 25 d’octubre del 1881 – Mogins, la Provença, 8 d’abril del 1973

Va ser un pintor andalús, un dels més reconeguts del segle xx, conegut sobretot perquè va crear el cubisme juntament amb Georges Braque. En la seva dilatada carrera, va evolucionar per diferents estils i va conrear altres disciplines com la ceràmica, l’escultura amb bronze, el collage, i fins i tot va fer poesia. Va crear més de 20.000 obres al llarg de la seva vida.

Pixel-Pusha

ghb, codeïna, cànnabis, cocaïna…

 

 

 

 

 

 

 

 

El dissenyador gràfic Brian Pollett, àlies Pixel-Pusha, va voler provar els límits del seu art consumint una droga diferent cada dia durant 20 dies i fent il·lustracions.

Jackson Pollock

alcohol

 

 

 

 

 

 

Cody, 28 de gener de 1912 – Springs, 11 d’agost de 1956

Artista estatunidenc, referent en el moviment de l’expressionisme abstracte i la pintura d’acció. Considerat un dels pintors més importants dels Estats Units al segle xx.

Nicolás Rosenfeld

 

Wallpaper

Nascut a Santa Fe, Argentina, dibuixant des de petit, en els últims anys li agrada representar el món de les plantes sagrades, la psicodèlia, els somnis i la vida estranya.

Mark Rothko

Antidepressius, alcohol

Num.13

Marcus Yakovlevich Rothkowits, 25/09/1903 Daugavpils-Letònia, 25/02/1970, New York

Amb influències del Surrealisme la seva obra s’emmarca en l’abstracció. La seva pintura va evolucionar d’allò figuratiu, a lo mitològic, surrealista i abstracte.

Santiago Rusiñol

morfina

 

 

 

 

 

 

 

La morfina

Barcelona, 25 de febrer de 1861-Aranjuez, 13 de juny de 1931

Va ser un pintor, escriptor, col·leccionista, periodista i dramaturg català. Fou un artista polifacètic i un dels líders del modernisme a Catalunya. La seva producció pictòrica, amb un miler d’obres, i literària, amb un centenar de títols, a més d’un extens nombre d’articles, el situa com a referent decisiu de l’art, la literatura i les idees estètiques del seu temps.

Daniel Sabater

La cocaïna

València 13 desembre 1888 – 27 setembre 1951

Instal·lat a Madrid el 1904, el seu primer encàrrec com a pintor fou per a l’asil de Santa Cristina de la Moncloa. El 1912 es traslladà a París, d’on retornà a Madrid vers el 1914. Durant aquests primers anys pintà per encàrrec ventalls, miniatures i retrats per a la congregació de les filles de la caritat de Sant Vicenç de Paül. Exposà individualment dues vegades a Barcelona (1920). També treballà i exposà a Amèrica, i el 1923 s’instal·là a Salamanca. El 1928 de nou marxà a París, on passà llargues temporades. Cultivador d’un academicisme simbolista, fou anomenat “el pintor de les bruixes” perquè aquestes eren un dels seus temes predilectes.

Emilio Sala

 

 

 

 

 

Fumador de kif

Alcoi, 20 de gener de 1850 – Madrid, 14 d’abril de 1910

Artista academicista, format a l’Escola de Belles Arts de Sant Carles de València (1871), conreà profusament els temes de gènere i d’història. En la seva primera època madrilenya alternà la realització de composicions decoratives per a cases, palaus i altres centres socials. Tanmateix, la seva gran fama és deguda als seus remarcables retrats. Participà en moltes exposicions oficials, i rebé premis i honors de consideració.

Egon Schiele

 

 

 

 

 

 

 

 

Man in white mask

Tulln, Àustria, 12 de juny de 1890 – Viena, 31 d’octubre de 1918

Els seus primers autoretrats entre 1905 i 1907 ens el mostren grandiloqüent, amb un punt exhibicionista, amb un ego sobredimensionat. Però passat 1913, els seus autoretrats sembla que caminen més cap a l’excés, com si el mirall a través del qual es reinterpreta fos un mirall distorsionat. Hi ha expressions grotesques, postures gairebé impossibles.

Henry Sebastian

 

 

 

 

 

 

 

 

Opium

Vasily Vereschchagin

 

 

 

 

 

 

 

Eaters of Opium

26 d’octubre del 1842 – 13 d’abril del 1904

Va ser un dels artistes bèl.lics més famosos de Rússia, a més d’un dels primers artistes russos que va ser àmpliament reconegut a l’estranger.

Vincent van Gogh

 

 

 

 

 

Noche estrellada

Zundert, 30 de març del 1853 – Auvers-sur-Oise, 29 de juliol del 1890

Alcohol (absenta), digitalis, alcanfor, bromur de potasi

Pintor postimpressionista neerlandès, autor d’uns 900 quadres (27 d’aquests autoretrats) i uns 1.600 dibuixos. A més, deixà 800 cartes, 650 d’aquestes adreçades al seu germà petit, Theo van Gogh.

Henri Vollet

 

 

 

 

 

 

Le vici d’Asie

Nascut el 1861

És deixeble de Fernand Cormon, un pintor l’estudi del qual als Beaux-Arts ha vist l’obra de diversos artistes de renom com Vincent van Gogh, Henri de Toulouse-Lautrec, però també Lin Fengmian. 

Per les seves obres va rebre la menció honorífica al Salon des artistes français de 1888, així com la medalla de bronze a l’Exposició Universal de 1900.

Andy Warhol

Obetrol, cocaïna

Marilyn

Andrew Warhola. Pittsburgh 6 d’agost de 1928-NewYork 22 de febrer de 1987

Va ser un dels protagonistes indiscutibles de la vida esbojarrada de la dècada dels 70 a New York, conegut pels seus “happenings”, festes privades, la psicodèlia, l’alcohol i altres drogues.

Va ser un dels precursors del moviment “Pop Art”

Newell Covers Wyeth

 

 

 

 

 

 

 

The silent fisherman

22 d’octubre de 1882 – 19 d’octubre de 1945

Va ser un artista i il·lustrador nord-americà. Durant la seva vida va crear més de 3000 pintures i va il·lustrar 112 llibres

Andrew Wyeth

A

modern Opium Eater

1917-2009

Va ser un pintor de l’escola realista als Estats Units. Se´l va anomenar pintor del poble a causa de la seva popularitat entre el públic mitjà del seu país. Sorprenent retratista.