Art i drogues

By Traca, 21 d'octubre de 2015

…Alterar la percepció de la ment, vol dir tenir una altra mirada. Algunes artistes han mira’t així en alguns moments de la seva trajectòria artística, altres han pintat sobre drogues, que els pinzells facin…

Ordenades per ordre alfabètic de l’artista.

Especial menció a la “història de quadres” del Sr. Juan Carlos Usó

Howard Arkley

5 de maig de 1951 – 22 de juliol de 1999

Heroïna

 Va ser un artista australià, nascut a Melbourne, conegut per les seves pintures amb aerografia de cases, arquitectura i suburbis.

Les cases dels seus llenços minuciosament perfilats i totalment llisos no són habitatges reals, són breus de fantasia que juguen amb la prosa aspiracional dels anuncis immobiliaris i la gramàtica visual de les revistes precioses de casa. Hi ha elements d’art pop, d’apropiació postmoderna, de formalisme, en la seva obsessió per la textura, la línia, el color i la forma.

Miquel Barceló

Felanitx, 8 de gener de 1957

Cànnabis, LSD

El recorregut artístic de Miquel Barceló s’ha desenvolupat en disciplines diverses, com la pintura, el gravat, l’escultura, el dibuix, la ceràmica, la il·lustració i les escenografies per a òperes. Ens trobem davant d’un artista polifacètic, les creacions conceptuals del qual l’han convertit en una figura destacada de l’art contemporani.En les seves obres, Miquel Barceló experimenta amb tot tipus de materials i de tècniques, fins al punt de fer servir materials orgànics i interessant-se per la seva descomposició. També treballa amb el ferro colat, amb ceràmiques africanes o amb elements adquirits durant els seus viatges.

Metamorfosis

George Barbier

Nantes, 10 d’octubre 1882 – París, 16 març 1932 

Fou un pintor, dissenyador de moda i il·lustrador francès. Des de 1912 fins a la seva mort va ser un habitual al Salon des artistes décorateurs. Els seus dibuixos reproduïts per litografia i acolorits mitjançant la tècnica de l’estergit van aparèixer les publicacions més famoses de l’època.

Opium Den

Jean-Michel Basquiat

Brooklyn, Nova York, 22 de desembre de 1960 – 12 d’agost de 1988

Heroïna

Artista entre l’art urbà i les galeries. Fascinat, sobretot per certs estils com el primitivisme o l’expressionisme abstracte. Amb arrels caribenyes. Tot plegat el porta a ser un mestre del grafisme gestual molt expressiu.

Acidquiat

Albert Besnard

París 1849 – 1934

Fou un pintor i gravador francès. Autor d’importants decoracions murals, va conrear també el gènere del retrat i la tècnica del gravat.

Morphinomanes

Caravaggio

Michelangelo Merisi da Caravaggio Milà, Llombardia, 29 de setembre de 1571 – Porto Ercole, Toscana, 18 de juliol de 1610

Alcohol

Pintor llombard, és un dels exponents més destacats de l’escola naturalista que va sorgir a la Península Apenina com a oposició al corrent manierista que va dominar l’escenari artístic del segle xvi

La vocación de san Mateo

Hermen Anglada Camarasa

Barcelona 11 de setembre de 1871 – el Port de Pollença, Mallorca 7 de juliol de 1959

Fou el pintor català amb més projecció internacional d’entre els pintors anteriors a les avantguardes; entre el modernisme i el noucentisme se l’ha considerat un destacat representant del postimpressionisme.

La morfinòmana

Ramon Casas

Barcelona, 4 de gener de 1866 – Barcelona, 29 de febrer de 1932

Fou un pintor, dibuixant i cartellista vinculat a l’impressionisme i un dels impulsors del modernisme català. És un dels pintors més reconeguts de la primera generació modernista i, juntament amb Santiago Rusiñol, membres de la bohèmia daurada, l’impulsor de la renovació de la pintura catalana de finals del segle XIX

Desnudo femenino o Morfinómana

Vittorio Matteo Corcos

Livorno, 4 d’octubre de 1859 – Florència, 8 de novembre de 1933

Va ser un pintor italià, conegut especialment pels seus retrats realistes.

La morphinomane

Fernand Cormon

París, 24 de desembre de 1845 – 20 de març de 1924

Va ser un pintor francès i un dels principals pintors de temes històrics de França de finals del segle XIX.

Femme au narguile

Enrique Pertegás Ferrer

1894-1961

Va ser un il·lustrador, pintor i dibuixant d’historietes i de nu femení valencià, pertanyent a la primera generació d’autors de còmic. Valencianista i d’esquerres.

Mariano Fortuny

Reus, el Baix Camp, 11 de juny de 1838 – Roma,21 de novembre de 1874

Fou un pintor, dibuixant i gravador català. Fortuny fou una de les figures més excepcionals de la pintura catalana del segle xix. Aquest pintor reusenc tingué una vida breu, però deixà una empremta molt destacada en la història de l’art. Fortuny no fou indiferent a tot el que veié i visqué en els seus diferents viatges. I totes aquestes experiències vitals traspuaren en la seva obra

El fumador de Opio

Eugène Samuel Grasset

Lausana, Suïssa, 25 de maig de 1845 – Sceaux, 23 d’octubre de 1917

Va ser un escultor, pintor i il·lustrador franc-suís de la Belle Époque i pioner del Modernisme.

La morphinomane

Damien Hirst

Bristol, 7 de juny de 1965

Cocaïna, alcohol

És un artista britànic, integrant representatiu del grup anomenat Young British Artists («joves artistes britànics», o YBAs per les seves sigles en anglès). Ha dominat l’escena de l’art a Anglaterra des de principis dels 90 i és internacionalment conegut com l’artista viu amb l’obra millor pagada.

Los tesoros marinos

Raphael Kirchn

1876 – 2 d’agost de 1917

Va ser un artista austríac, principalment un retratista i il·lustrador més conegut per Art Noiveau i els primers treballs de pin-up, especialment en format postal amb imatges.

Lélie, fumeuse d’opium

Brian Lewis

http://bryanlewissaunders.org/

Cocaïna, cànnabis, heroïna, metamfetamina

Una infinitat de pastilles, gasos i herbes van ser ingerides per l’artista per tal de dibuixar-se sota l’efecte de més de 50 substàncies tòxiques per tal d’afegir les obres al seu gran àlbum d’autoretrats.

Després de dos mesos pintant drogat, va aconseguir acabar una galeria en què evidencia a través dels traçats els diferents efectes que li va causar consumir cadascuna de les drogues.

Medication

Pasquale Liotta

Va néixer i va residir a Catània Es va formar a Nàpols.

Va pintar quadres històrics, de gènere i paisatges.

L’effetto dell’hashish

Atelier Manassé

L’Atelier manassé, amb seu central a Viena i una sucursal a Berlín, va ser el bressol de naixement de les primeres pin-up. Des de 1922 al 1938 de l’estudi fotogràfic van sortir milers de fotografies de dones somrients que contribuïen al nou llenguatge de l’època trencant tabús i acceptant l’erotisme.

L’estudi era gestionat per un matrimoni d’hongaresos establerts a Viena -Olga Solrics (1896-1969) i Adorja’n von Wlassics (1893-1946).

Morfinómana

Albert Matignon

11 de juny de 1860 – 17 de juny de 1937

Va ser un pintor francès. La seva obra va formar part de l’esdeveniment de pintura al concurs d’arts als Jocs Olímpics d’estiu de 1932.

La Morphinée

Georges Moreau de Tours

4 d’abril de 1848, Ivry-sur-Seine – 12 de gener de 1901, Bois-le-Roi 

Va ser un pintor i il·lustrador francès d’història.

Les morphinées

Edvard Munch

Loten, Noruega, 12 de desembre de 1863 – Ekely, prop d’Oslo, 23 de gener de 1944

Alcohol

Fou un pintor i gravador noruec expressionista. Les seves obres sobre l’angoixa van influenciar profundament l’expressionisme alemany de començament del segle xx.

El grito

Nadín Ospina

Bogotà, 16 de maig de 1960

És un artista pop i pintor colombià, és reconegut principalment per elaborar figures basades en l’art precolombí amb personatges de la cultura popular com Mickey Mouse o Bart Simpson.

Las flores del mal

Pablo Picasso

Pablo Ruiz Picasso. Màlaga, Andalusia, 25 d’octubre del 1881 – Mogins, la Provença, 8 d’abril del 1973

Opi, morfina, cànnabis

Va ser un pintor andalús, un dels més reconeguts del segle xx, conegut sobretot perquè va crear el cubisme juntament amb Georges Braque. En la seva dilatada carrera, va evolucionar per diferents estils i va conrear altres disciplines com la ceràmica, l’escultura amb bronze, el collage, i fins i tot va fer poesia. Va crear més de 20.000 obres al llarg de la seva vida.

Morfinómana a la espera

Pixel-Pusha

Brian Pollet -dissenyador gràfic-

Ghb, Codeïna, Cànnabis, Cocaïna…

El dissenyador gràfic Brian Pollett, àlies Pixel-Pusha, va voler provar els límits del seu art consumint una droga diferent cada dia durant 20 dies i fent il·lustracions.

Jackson Pollock

Cody, 28 de gener de 1912 – Springs, 11 d’agost de 1956

Alcohol

Artista estatunidenc, referent en el moviment de l’expressionisme abstracte i la pintura d’acció. Considerat un dels pintors més importants dels Estats Units al segle xx.

Nicolás Rosenfeld

Nascut a Santa Fe, Argentina, dibuixant des de petit, en els últims anys li agrada representar el món de les plantes sagrades, la psicodèlia, els somnis i la vida estranya.

A través de les il·lustracions es busca fer públics els psiconautes

antics i actuals, retratant-los i incorporant pistes sobre la seva obra.

Wallpaper

Mark Rothko

Marcus Yakovlevich Rothkowits, 25/09/1903 Daugavpils-Letònia, 25/02/1970, New York

Antidepressius, alcohol

Amb influències del Surrealisme la seva obra s’emmarca en l’abstracció. La seva pintura va evolucionar d’allò figuratiu, a lo mitològic, surrealista i abstracte.

Num.13

Santiago Rusiñol

Barcelona, 25 de febrer de 1861-Aranjuez, 13 de juny de 1931

Morfina

Va ser un pintor, escriptor, col·leccionista, periodista i dramaturg català. Fou un artista polifacètic i un dels líders del modernisme a Catalunya. La seva producció pictòrica, amb un miler d’obres, i literària, amb un centenar de títols, a més d’un extens nombre d’articles, el situa com a referent decisiu de l’art, la literatura i les idees estètiques del seu temps.

La morfina

Daniel Sabater

València 13 desembre 1888 – 27 setembre 1951

Instal·lat a Madrid el 1904, el seu primer encàrrec com a pintor fou per a l’asil de Santa Cristina de la Moncloa. El 1912 es traslladà a París, d’on retornà a Madrid vers el 1914. Durant aquests primers anys pintà per encàrrec ventalls, miniatures i retrats per a la congregació de les filles de la caritat de Sant Vicenç de Paül. Exposà individualment dues vegades a Barcelona (1920). També treballà i exposà a Amèrica, i el 1923 s’instal·là a Salamanca. El 1928 de nou marxà a París, on passà llargues temporades. Cultivador d’un academicisme simbolista, fou anomenat “el pintor de les bruixes” perquè aquestes eren un dels seus temes predilectes.

La cocaïna

Emilio Sala

Alcoi, 20 de gener de 1850 – Madrid, 14 d’abril de 1910

Artista academicista, format a l’Escola de Belles Arts de Sant Carles de València (1871), conreà profusament els temes de gènere i d’història. En la seva primera època madrilenya alternà la realització de composicions decoratives per a cases, palaus i altres centres socials. Tanmateix, la seva gran fama és deguda als seus remarcables retrats. Participà en moltes exposicions oficials, i rebé premis i honors de consideració.

Fumador de kif

Egon Schiele

Tulln, Àustria, 12 de juny de 1890 – Viena, 31 d’octubre de 1918

drogues

Els seus primers autoretrats entre 1905 i 1907 ens el mostren grandiloqüent, amb un punt exhibicionista, amb un ego sobredimensionat. Però passat 1913, els seus autoretrats sembla que caminen més cap a l’excés, com si el mirall a través del qual es reinterpreta fos un mirall distorsionat. Hi ha expressions grotesques, postures gairebé impossibles.

Man in white mask

Henry Sebastian

Opium

Vasily Vereschchagin

26 d’octubre del 1842 – 13 d’abril del 1904

Va ser un dels artistes bèl.lics més famosos de Rússia, a més d’un dels primers artistes russos que va ser àmpliament reconegut a l’estranger.

Eaters of Opium

Vincent van Gogh

Zundert, 30 de març del 1853 – Auvers-sur-Oise, 29 de juliol del 1890

Alcohol (absenta), digitalis, alcanfor, bromur de potasi

Pintor postimpressionista neerlandès, autor d’uns 900 quadres (27 d’aquests autoretrats) i uns 1.600 dibuixos. A més, deixà 800 cartes, 650 d’aquestes adreçades al seu germà petit, Theo van Gogh.

Noche estrellada

Henri Vollet

Nascut el 1861

És deixeble de Fernand Cormon, un pintor l’estudi del qual als Beaux-Arts ha vist l’obra de diversos artistes de renom com Vincent van Gogh, Henri de Toulouse-Lautrec, però també Lin Fengmian. 

Per les seves obres va rebre la menció honorífica al Salon des artistes français de 1888, així com la medalla de bronze a l’Exposició Universal de 1900.

Le vici d’Asie

Andy Warhol

Andrew Warhola. Pittsburgh 6 d’agost de 1928-NewYork 22 de febrer de 1987

Obetrol, cocaïna

Va ser un dels protagonistes indiscutibles de la vida esbojarrada de la dècada dels 70 a New York, conegut pels seus “happenings”, festes privades, la psicodèlia, l’alcohol i altres drogues.

Va ser un dels precursors del moviment “Pop Art”

Marilyn

Newell Covers Wyeth

22 d’octubre de 1882 – 19 d’octubre de 1945

Va ser un artista i il·lustrador nord-americà. Durant la seva vida va crear més de 3000 pintures i va il·lustrar 112 llibres

The silent fisherman

Andrew Wyeth

1917-2009

Va ser un pintor de l’escola realista als Estats Units. Se´l va anomenar pintor del poble a causa de la seva popularitat entre el públic mitjà del seu país. Sorprenent retratista.

A modern Opium Eater